DEL 1. Värmelära

FörberedandeFysik

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 12: Rad 12:
På en lite högre nivå använder vi begreppen värme och energi för att studera hur bilmotorer, kylskåp och värmepumpar fungerar och hur vi skulle kunna få dem att fungera ännu bättre.
På en lite högre nivå använder vi begreppen värme och energi för att studera hur bilmotorer, kylskåp och värmepumpar fungerar och hur vi skulle kunna få dem att fungera ännu bättre.
-
Bilden visar ett exempel på funktionen hos en värmepump som är hämtad från Enerigirådgivningen i Ronneby kommun:
+
Bilden visar ett exempel på funktionen hos en värmepump som är hämtad från Enerigirådgivningen i Ronneby kommun: [[Bild:kylare.gif]]
Läs mer på Ronneby kommuns hemsida
Läs mer på Ronneby kommuns hemsida

Versionen från 4 december 2009 kl. 15.40

Vad är värmelära?

Värmeläran är den disciplin inom fysiken som studerar värme och energi som grundläggande fenomen i naturen.

På den lägsta nivån är värme och energi viktiga faktorer för hur vi förstår all materia vi har runt omkring oss: luft, vatten, växter, metaller, bränslen och mycket mera. Listan kan göras oändlig.

Vi delar in de olika ämnena i gaser, vätskor och fast material och studerar hur vi kan frysa vatten till is eller koka vatten till ånga och så vidare.


Vi kan också använda kunskapen om värme och energi för att förstå hur lite man ska äta för att inte gå upp i vikt eller hur mycket man ska äta för att kunna utföra tungt kroppsarbete eller bygga upp muskler.

På en lite högre nivå använder vi begreppen värme och energi för att studera hur bilmotorer, kylskåp och värmepumpar fungerar och hur vi skulle kunna få dem att fungera ännu bättre.

Bilden visar ett exempel på funktionen hos en värmepump som är hämtad från Enerigirådgivningen i Ronneby kommun: Bild:kylare.gif

Läs mer på Ronneby kommuns hemsida


HUR DU LYCKAS MED VÄRMELÄRAN I KURSEN

  • Läs igenom teoridelen i varje avsnitt.
  • Följ läsanvisningarna. Har du inte just de böcker som nämns kan du läsa motsvarande avsnitt i andra fysikböcker, eller söka på Internet (men tänk då på att kritiskt granska de källor du använder).
  • Gå igenom övningarna och deras lösningar till varje avsnitt, innan du gör grundproven.
  • Ställ frågor i kursens forum (med samma namn som det avsnitt du vill fråga om), när du fastnar någonstans, eller undrar över något. Våra mentorer och lärare finns där för att hjälpa dig. För oss finns inga dumma frågor, bara dom som aldrig ställs!
  • Efter varje avsnitt får du ett kort grundprov att öva på, som testar att du förstått viktiga basfakta. Du måste svara rätt på 75% av frågorna för att bli godkänd, men kan göra om provet hur många gånger som helst.
  • När du klarat alla grundprov går du vidare och gör slutprovet i Värmelära, som dyker upp i vänstermenyn så fort du klarat alla grundprov.
  • Slutprovet består av tre slumpvis valda frågor, som testar din förståelse för ämnet på ett djupare plan, att du uppnått målen som beskrivs i början av varje avsnitt.
  • Du måste svara rätt på två av tre frågor för att bli godkänd. Alla uträkningar görs separat på papper och därefter matar du in svaret i datorn. Du får direkt veta om du svarat rätt eller fel på någon av de tre frågorna.


Hur många gånger kan jag göra om ett prov? Skulle du ha svarat fel på någon eller några uppgifter så är det bara att börja om igen och då får du tre nya slumpvis valda frågor. Du kan göra om slutprovet hur många gånger som helst, men det är det senaste resultatet som sparas i statistiken. (Så har du blivit godkänd på ett slutprov ska du inte göra om det, för då sparas dina nya resultat, över de gamla).


Lär dig själv genom att lära andra! Vi vill uppmuntra dig att hjälpa andra, genom att svara på frågor och ge dem ledtrådar, när du kan och ser att det behövs. Varför inte öppna ett chatrum i PING PONG och studera tillsammans med andra som läser kursen samtidigt med dig? Det är ett bra sätt att lära känna blivande kurskamrater och att skaffa nya vänner under studietiden. Du kan även skicka personliga meddelanden (PIM - fungerar som MSN) till dem som är online i kursen, och diskutera med dem direkt, om du vill.


PS. Tycker du att innehållet i ett avsnitt känns väldigt bekant, så kan du testa att gå direkt till grundproven och sedan slutprovet. Du måste få alla rätt på ett prov, men kan göra om proven flera gånger, om du inte lyckas på första försöket. Det är ditt senaste resultat som visas i statistiken.


Grattis nu är du 1,5 högskolepoäng rikare! När du har klarat samtliga grundprov och slutprov i denna kursdel så har du även tagit en högskolepoäng i värmelära. Detta registreras i LADOK (=högskolans databas över studieresultat) som bland annat är underlag för CSN.