Hur går kursen till?
Förberedande kurs i matematik
Välkommen till kursen i Förberedande Matematik vid SU/HiG! Vi hoppas du kommer tycka kursen är lärorik och rolig, vare sig du bara läst grundläggande gymnasiematte och vill ha mer förkunskap inför högskolan, eller om du läst lite mer avancerade mattekurser tidigare och vill fräscha upp kunskaperna lite.
Du kan alltid få hjälp av mentorerna!
Om du kör fast på en uppgift eller har något du behöver fråga om, kan du kontakta mentorerna! Din mentor vill inget hellre än att hjälpa dig. Vårt gemensamma mål är att alla som börjar på kursen ska klara av den. För oss finns inga dumma frågor.
Du kan kontakta mentorerna via mejl (mentor@math.su.se) eller telefon (08-164514). Våra telefontider är:
Måndag, Onsdag 12:30-14:30
Den här kursen är en högskolekurs. Det betyder att du får högskolepoäng för att läsa den, och att du kan få studiestöd från CSN. Att studera på högskolan kan vara väldigt annourlunda från att studera på gymnasiet, och eftersom det är en distanskurs är det viktigt att du själv lägger ner den tid som krävs för att du ska hinna med. Om du t.ex. läser kursen i tempot 100 %, så kan det krävas att du lägga ned lika mycket tid på kursen som om den vore ett heltidsjobb - alltså upp till åtta timmar per vardag.
Kursmaterial
Kursmaterialet är öppet tillgängligt för alla. Huvudmaterialet på kursen är kurskompendiet, som kan beställas hem via Student Lounge. Kompendiet är täckt av åtta videoföreläsningar. Utöver uppgifterna som finns i kompendiet finns det också extra räkneövningar.
Student Lounge
I Student Lounge hittar du allt du behöver för att klara av kursen. Där kan du bland annat beställa hem kurslitteratur och ändra din studieplan. Om du inte hittar det du vill, kontakta mentorerna!
Under rubriken Examination finns alla uppgifter du behöver göra för att bli godkänd på kursen. Mer detaljerad information om de automaträttande proven och inlämningssuppgifterna finns här. Innan du börjar med inlämningsuppgifter, läs sidan Att skriva lösningar.
Under länken Kursmaterial hittar du kursens litteratur, alla inspelade föreläsningar samt extra övningsuppgifter.
Under Schema hittar du ditt personliga schema. Där kan du se vilka examinationsmoment du förväntas klara av varje vecka. Se även Studieplan för ett mer detaljerat dagsschema.
Eftersom kursen är på förberedande nivå och inte kan ingå i en examen väljer de allra flesta att inte tentera kursen utan nöjer sig med betyget E. Om du nöjer dig med detta betyg, tryck på länken Acceptera betyg E. Om du önskar skriva tentamen, tryck INTE på länken "Acceptera betyg E". Mer information om den skriftliga tentan finns här.
Kursen består av 5 delmoment. Varje moment berättigar till 1,5 högskolepoäng. Avklarade delmoment blir inte inrapporterade om man inte har accepterat betyget E eller skrivit tentan. På grund av att delmoment inrapporteras i Ladok om man har valt att acceptera betyget E är det inte möjligt att ångra sitt beslut. För att se vilka moment du redan har klarat av, gå till Studieresultat.
På Forumet kan du få stöd från mentorer samt andra studenter. Observera att det inte är tillåtet att dela ut svar, lösningar eller ledtråd till de obligatoriska uppgifterna på kursforumet! Var noga när ni formulerar era inlägg. Om du har en fråga som inte går att ställa eller svara utan att ge ut för mycket information, skicka e-post till mentorer istället (mentor@math.su.se).
Vill du ha kurskompendiet hemskickat, välj Kurslitteratur - beställ tryckt material. Kompendiet finns också som PDF i Kurslitteratur.
Om du inte önskar läsa kursen kan du lägga avbrott på kurshemsidan via länken Studieavbrott.
Du kan justera ditt schema i Tidsplanering - ändra. Man kan göra två saker: ändra sin studietakt och/eller skjuta fram hela kursen. Om du känner att allt händer för fort så är det bra att välja det första alternativet. Med studietakt 100% tar det ungefär en månad att bli klar, med 50% tar det ca. 2 månader och med 25% 4 månader. Om du bara behöver mer tid så är det andra alternativet bättre.
Observera om att du får studiestöd från CSN för kursen så måste du bli klar i tid. Att man ändrar sin studieplan i Student Lounge medför inga officiella ändringar i Ladok. Man blir exempelvis inte automatiskt registrerad till en annan termin.
Antalet gånger man själv får justera sin studieplan är begränsad. I undantagsfall kan mentorerna göra fler ändringar.
För att kunna starta kursen måste man godkänna Ansvarförsäkran.
Under Betygskriterier hittar du mer information om betygsystemet och den frivilliga tentan.
När du är klar med kursen, glöm inte att fylla i Kursutvärderingen!
Se även:
Så här är det tänkt att du ska arbeta med kursen:
- Titta på ditt schema, och se vilken examination du ska vara färdiga med denna vecka.
- Varje examination hör ihop med vissa avsnitt i kursmaterialet - till exempel hör Grundprov 1.1-1.4 ihop med kapitel 1.1-1.4 i kurslitteraturen.
- Vissa avsnitt har även inspelade föreläsningar. Om sådana finns för ditt avsnitt, titta på den föreläsningen.
- Läs avsnitten i kurslitteraturen. Läs ett avsnitt i taget, studera exemplen noggrant och räkna övningarna i slutet av varje avsnitt. Extra övningsuppgifter finns här. Skulle du fastna, se efter om någon ställt en fråga om just detta i avsnittets forum, annars ställ en fråga själv.
- Svara på frågorna i grundprovet som hör till avsnittet.
- När du är klar med övningsuppgifterna och grundprovet i ett avsnitt så gör du slutprovet.
- När du klarat slutprovet på avsnittet så ska du göra de individuella inlämningsuppgifterna. Till det första avsnittet hör dock ingen individuell inlämningsuppgift.
- Om du någon gång kör fast och inte vet vad du ska göra, så kontakta mentorerna.